Holisme

“Laat de weefsels het verhaal vertellen van uw patient" (Mayer)

Een osteopaat kijkt naar de mens als totaal, in al zijn/haar aspecten. Dit noemt men holisme.

Er wordt door een osteopaat niet alleen naar spieren en botten gekeken, maar juist naar alle systemen in het menselijk lichaam zoals organen, zenuwstelsel en vloeistoffen.

Hoe zijn deze systemen met elkaar in (on)balans? Hebben al deze systemen in de betreffende weefsels een goede kwaliteit of is er bewegingsverlies? Zijn er bepaalde patronen ontstaan in de tijd? Zo kan iemand rugklachten ontwikkelen doordat hij lange tijd geleden zijn enkel verstuikt heeft. De enkel zich niet helemaal hersteld heeft en daardoor tijdens het lopen anders wordt belast. De patiënt hoeft dit echter niet te merken. Hij heeft nog genoeg compensatie in zijn lichaam. Door deze andere belasting bouwt zich langzamerhand een keten op via de spieren waardoor de bekkenhelft aan die kant relatief naar beneden getrokken wordt. Het bekken en de wervelkolom lopen hierdoor ook bewegingsverliezen op. De compensatie van het hele systeem wordt langzaam verbruikt. Soms is er dan nog maar een klein duwtje nodig om klachten te ontwikkelen. Vooral ook als dit nog eens versterkt wordt door bijv. verkeerde voedingsgewoonten waardoor het darmsysteem slechter functioneert en de patiënt bijv. obstipatie(verstopping) heeft. Dit zorgt ook voor een verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom door een projectie van het zenuwstelsel. De compensatie van deze patiënt is nog verder verminderd.

Wil de osteopaat de klachten verminderen dan zal hij enerzijds op zoek moeten gaan naar hoe deze klachten hebben kunnen ontstaan. Hij gaat dan kijken welke bewegingsverliezen vindt ik in het lichaam. Maar tegelijkertijd gaat de osteopaat ook op zoek naar waar hij de gezondheid van iemand kan ondersteunen. Daarom is het van belang dat de osteopaat niet alleen kijkt naar lichamelijke factoren, maar ook naar bijv. het voedingspatroon en de context waarin iemand leeft. Zijn er belangrijke stressfactoren in zijn omgeving? Dit kunnen fysieke stressfactoren zijn zoals houding door werkzaamheden, maar er kunnen ook emotionele stressfactoren door een moeilijke relatie mee spelen.Ook dit zijn factoren de huidige klachten in stand kunnen houden, doordat ze het compensatievermogen verminderen. Klachten, operaties, ziekten uit het verleden kunnen ook nu nog van invloed zijn op dit compensatievermogen.

De klacht is de uitingsvorm van verschillende bewegingsverliezen in het lichaam. Het lichaam is niet meer in staat te compenseren cq. de klachten op te lossen. De gezondheid komt onder druk te staan.

Gezondheid is net als een weegschaal. Als er een paar gewichtjes geplaatst worden kan de weegschaal nog een evenwicht vinden. Hoe meer het er worden of hoe groter de gewichtjes zijn hoe moeilijker het evenwicht te behouden is. Uiteindelijk zal de weegschaal doorslaan …… Dat is het moment dat klachten zich uiten én het zelfgenezend vermogen tekort schiet. Het lichaam heeft geen compensatie meer, de uiting ervan zijn de klachten. Er is een heel proces voorafgegaan aan het doorslaan van de weegschaal( Je leeft je leven!).

Een osteopaat werkt op zachte manuele wijze aan de bewegingsverliezen in de verschillende weefsels, zodat de functie van de weefsels en hun omgeving verbeteren. Zo wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam bevordert. Het lichaam komt weer meer in balans, het gaat beter functioneren. De osteopaat behandelt vanuit een grondige kennis van anatomie, fysiologie, biomechanica, pathologie, psychologie etc.

Indien een osteopaat van mening is dat er sprake is van ernstige pathologie, structurele afwijkingen, die onderzocht moeten worden, dan zal de osteopaat u terug verwijzen naar uw huisarts of specialist.

“Everybody can find disease, not everybody can find Health!” (A.T.Still)

 

Everybody can find disease, not everybody can find Health!

A.T. Still

 

Osteopathie markelo

Goorseweg 5
7475 BB Markelo
E: info@osteopathie-markelo.nl
T: 06-27132397

Laatste nieuws

Uw persoonlijke login

Copyright © Osteopathie Markelo

Webdesign by JLink